Jump to content
NLD Community

Join the NLD Discord channel! discord.png https://discord.gg/0WsKGiYeGHJEAI5q

Limburgse boeren zetten drones in tegen wietteelt.


Recommended Posts

limburgse-boeren-zetten-drones-in-wiette

 

Limburgse boeren gaan vanaf september drones met camera's inzetten tegen illegale wietteelt op hun land. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft dit donderdag bekendgemaakt.

 

Volgens de bond is de inzet van drones uniek.

 

De afgelopen jaren werd met helikopters gespeurd naar wiet tussen de mais. Dat is zo succesvol dat dit gezamenlijke project van onder meer LLTB, Openbaar Ministerie (OM) en politie gestopt is. Nu gaan boeren met drones voorkomen dat wietcriminelen misbruik maken van hun landerijen.

 

De LLTB schaft een drone met ultra-HD-camera aan. De bond roept leden die een drone hebben op om mee te doen, ''want we hebben naar verwachting ruim vijfhonderd percelen te controleren'', aldus voorzitter Léon Faassen.

 

Bij de eerdere zoektochten naar wiet met een helikopter waren zo'n 250 boeren betrokken.

 

Succes

 

Het project met de politie startte in 2004 bescheiden in de regio Venray, en werd een jaar later uitgebreid naar heel Noord-Limburg. In 2005 werden 34.000 planten gevonden. Als gevolg van die zoekacties en bijbehorende aanhoudingen zakte dat aantal tot 1500 planten in 2008.

 

In 2009 werd het zoekgebied uitgebreid met Midden-Limburg. Het was gelijk raak: 45.000 wietplanten, waarbij wietplantages van 13.000 en 15.000 planten werden ontdekt.

 

De jaren daarna probeerden wiettelers het met kleinere plantages over meer percelen, met als hoogtepunt 2012: toen werden volgens de LLTB 123 velden met in totaal 5000 planten geruimd.

 

BRON : nu.nl

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.