Jump to content
NLD Community

Join the NLD Discord channel! discord.png https://discord.gg/0WsKGiYeGHJEAI5q

Welke provincie heeft de meeste cultuurgrond?


Robin

Recommended Posts

Boeren hebben steeds meer grond in eigendom. Dat bleek vrijdag 13 oktober uit nieuwe cijfers van het CBS. Maar welke provincie heeft de meeste cultuurgrond in eigendom? Daar geeft een nieuwe top 5 van Boerenbusiness, samengesteld door het CBS, antwoord op. 

 

Het gaat in totaal om 1.038.764 hectare aan cultuurgrond in Nederland. Dat aantal is verdeeld over 47.247 bedrijven, 1.813 van die bedrijven heeft meer dan 75 hectare in bezit. 

 

Wie voert de lijst aan?
De lijst wordt ruimschoots aangevoerd door de provincie Friesland. Deze provincie heeft 137.745 hectare aan cultuurgrond in eigendom. Echter, als het om het aantal bedrijven met cultuurgrond gaat (4,056 bedrijven), staat de provincie op de vierde plek. Het betekent dat Friesland relatief veel bedrijven heeft met veel cultuurgrond, 317 bedrijven hebben namelijk meer dan 75 hectare aan cultuurgrond in eigendom. 

4.056 bedrijven in Friesland hebben cultuurgrond in bezit

 

Op de tweede plaats staat de provincie Noord-Brabant. Die provincie heeft 132.925 hectare aan cultuurgrond in eigendom. Wanneer het gaat om het aantal bedrijven met cultuurgrond (8.464 bedrijven), dan voert de provincie de lijst aan. 

 

Op de laagste trede van het podium staat de provincie Gelderland. Die provincie heeft 125.335 hectare aan cultuurgrond in bezit. En in die provincie hebben 8.194 bedrijven cultuurgrond in eigendom. Daarmee staat de provincie in dat lijstje op de tweede plek. Echter, ook hier betekent het dat de meeste bedrijven weinig cultuurgrond in bezit hebben. Slechts 79 bedrijven hebben namelijk meer dan 75 hectare aan cultuurgrond in eigendom. 

 

De nummers 4 en 5
De provincie Overijssel valt net naast de boot en komt dus op de vierde plaats. Die provincie heeft 122.637 hectare aan cultuurgrond in eigendom. Wel staat die provincie op de derde plaats, wat betreft het aantal bedrijven met cultuurgrond. Dat zijn er namelijk 6.332. Ook Overijssel scoort laag als het gaat om het aantal bedrijven met meer dan 75 hectare aan cultuurgrond. Slechts 84 bedrijven hebben 75 hectare of meer cultuurgrond in bezit. Daarmee komt Overijssel op negende plaats.

Op de vijfde plaats komt de provincie Groningen. Die provincie heeft 114.474 hectare aan cultuurgrond in bezit. Echter, in deze provincie zijn wel relatief weinig bedrijven met cultuurgrond, slechts 2.434 (tiende plaats). Dat betekent overigens wel dat veel bedrijven meer dan 75 hectare in bezit hebben. In die lijst staat Groningen dan ook ruimschoots bovenaan (473 bedrijven).

84 bedrijven hebben 75 hectare of meer in Overijssel

 

 

Opvallende zaken
Wat opvalt, is dat de provincie Flevoland niet bovenaan in de lijstjes naar voren komt. Eerder bleek wel dat die provincie veel biologische bedrijven in de provincie heeft. Echter, als het gaat om cultuurgrond staat de provincie op de elfde plaats, met slechts 38.571 hectare. Het aantal bedrijven in die provincie met cultuurgrond is nog lager (1.084), waardoor Flevoland onderaan die lijst staat.

De provincie Utrecht staat grotendeels onderaan de lijst. Die gemeente heeft 36.600 hectare aan cultuurgrond in eigendom. In die provincie hebben 1.978 bedrijven cultuurgrond in bezit, maar slechts 21 bedrijven hebben meer dan 75 hectare in bezit.

 

2fxpnl.pngknipselbrq93.png

knipsel22jr0c.png

 

Voor meer Info : Klik hier

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.